Oproep wijkagent: ‘Meld misdaad, desnoods anoniem’
Voor het oplossen van misdrijven is de hulp van het publiek onmisbaar. De politie roept daarom op om altijd melding te doen van een misdrijf. Desnoods anoniem. Dat kan bij Meld Misdaad Anoniem (M.) via het gratis telefoonnummer 0800-7000 of de website www.meldmisdaadanoniem.nl. Jaarlijks worden er meer dan duizend misdrijven opgelost dankzij tips via M. Wijkagent legt uit.

Waarom doet niet iedereen melding?
“Uit angst voor wraak bijvoorbeeld. Wat als de dader een bekende is? Wat als je hem tegenkomt? Je kunt daar soms echt van wakker liggen. Het kan ook zijn dat je er tegenop ziet om te moeten getuigen in de rechtszaal.”
In dat geval geldt dus: meld misdaad anoniem. Hoe anoniem is dat dan?
M. is onafhankelijk en geen politie. M. ziet je telefoonnummer of IP-adres niet. Men vraagt niet naar de naam van een melder en wil die ook niet weten. Gesprekken worden niet opgenomen en de verwerking van de melding is beveiligd.”

Hoe verloopt zo’n gesprek?
Stel: je vermoedt dat verderop in de straat een hennepkwekerij zit. Je belt 0800-7000 en vertelt je verhaal. De medewerker aan de telefoon neemt de melding op en vraagt zo veel mogelijk feiten. Alleen als M. jouw anonimiteit kan waarborgen en de informatie bruikbaar genoeg is voor de politie om ermee aan de slag te gaan, geeft M. de informatie aan ons door. Wij vergelijken de informatie met informatie in de politiesystemen. Misschien is er al eerder een inval gedaan, heeft de dader al eens vastgezeten, enzovoorts. Wij beslissen dan of we actie ondernemen.”
Wijkagent waarschuwt dat inbrekers de laatste weken actief zijn in Ooststellingwerf. De inbraken / insluipingen vinden vooral
Inbrekers zoeken meestal snelle buit. Daarom scannen zij huizen op inbraaktijd en risico’s. Hoe langer ze denken bezig te zijn een deur of raam te forceren, hoe groter de kans dat ze al bij voorbaat op zoek gaan naar een betere plek. Hetzelfde geldt met betrekking tot verbergplekken. Als hoge struiken en blinde hoeken ontbreken, is dat ook ongunstig voor hen.

Preventietips
Op www.politiekeurmerk.nl vindt u advies over goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren.
Draai voor- en achterdeur altijd op slot. Dan kan niemand ze met een stukje plastic openen.
Haal de sleutel altijd uit het slot. Inbrekers kunnen er dan niet met een handigheidje bij.
Kunnen inbrekers zich bij deuren of ramen verstoppen? Snoei struiken. Plaats buitenlampen.
Laat ladders, groenbakken of andere ‘opstapjes’ niet ’s nachts in de tuin. Inbrekers gebruiken ze graag.
Hang geen adres aan de sleutelbos. Na verlies kan iedere vinder het huis binnen.
Leg de huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis. Inbrekers kennen al die plekjes.
Leg geld, sieraden of andere waardevolle spullen niet op een van buiten zichtbare plek.
Heeft u vaker waardevolle spullen in huis of woont u afgelegen? Overweeg dan een kluis of alarmsysteem.
Bent u een paar dagen – of langer – van huis? Zorg dat het er ‘normaal bewoond’ uitziet. Laat buren, familie of vrienden post opruimen. Gebruik tijdschakelaars voor wisselende verlichting.
Meldt niet op voicemail en sociale media dat u weg bent.